Светият синод призова управляващите да оттеглят целия нов Закон за социалните

...
Светият синод призова управляващите да оттеглят целия нов Закон за социалните
Коментари Харесай

Светият синод анатемоса Закона за социалните услуги

Светият синод прикани ръководещите да отдръпват целия нов Закон за обществените услуги, така като текстовете му отхвърлят по същество духовната връзка на детето с родителите му, а в нормативния документ " са въплътени антихристиянските хрумвания на Националната тактика за детето 2019-2030 година ". " Тази лукава аритметика – колкото повече права за детето, толкоз по-малко за родителите, слага детето в подвластно положение от външен генератор на детски права и посредством това внедрява неестествен сурогат на родителите във формата на професионални „ майки “, институционални мащехи или други сурогатни форми на майчинство ", се споделя в мнението на духовната институция. Синодът призовава управляващите да основат такива " фамилни политики ", които да защитават и укрепват обичайното семейство, да спомагат за превъзмогване на демографския срив, дейно да пазят децата и дамите от заплахите, на които могат да бъдат подложени.

Приетият през март Закон за обществените услуги влиза в действие от 1 януари. Той е третият от пакета закони, които имат за цел да реформират обществения бранш, и надалеч не касае единствено децата. Текстовете му уреждат правото за прилагане на обществени услуги - както от хора с увреждания и от уязвими социални групи, по този начин и от всички жители - да вземем за пример съвещания с логопед и психолог за децата. С преходни и заключителни разпореждания обаче бяха променени и Законът за протекция на детето и Семейният кодекс, което изкара на улицата протестиращите против спряната Стратегия за детето, които считат, че с поправките се улеснява отнемането на деца от родителите им. От " Атака " също желаеха законът да бъде анулиран.

От общественото министерство пък твърдят, че Законът за обществените услуги не заимства тихомълком идеи от спряната Стратегия за детето. Новите текстове са свързани с предварителна защита на случаи на занемаряване на деца както в родилните домове, по този начин и на деца с увреждания, а не с отнемането им, написан е и координационният механизъм за дейности при случаи на принуждение над деца, настояват от МТСП. 

 

ПОЗИЦИЯ

Светият синод не за пръв път показва особена чувствителност по темата за възпитанието на децата и фамилните политики. По време на публичното разискване на Националната тактика за детето 2019-2030 година църквата насочи апел за цялостна редакция на документа и се обяви срещу възбраната на физически санкции над децата, защото анулацията на шамарите създава  " условия за спекулации, тотално непокорство на детето по отношение на родителите му и безотговорно развиване на детската персона ". След това от БПЦ замазаха абсурда, като обясниха, че публично оповестената позиция била решение на чиновничка, което не е стиковано с митрополитите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР